GONG ZHU
Spelregels
Gong Zhu is een Chinees kaartspel voor vier spelers waarin je een truc kunt uithalen, en is een Chinese versie van het spel Harten. Gong Zhu betekent: Jacht op het varken, want "varken" is de naam voor de schoppenvrouw. Het spel wordt vooral in China gespeeld.
Instelling
Gong Zhu is een kaartspel dat veel lijkt op Harten. Het is een kaartspel voor 4 tot 5 spelers. Bij 4 spelers is het mogelijk om met partners te spelen, waarbij de teams tegenover elkaar zitten.
Het doel van het spel is om geen score van negatief 1000 te bereiken. Doe je dat wel dan heb je verloren en word je het "varken". Het varken moet meestal iets doen of iets gênants dragen om aan te geven dat het het spel heeft verloren.
Voor een spel met 5 spelers moeten de klaveren 2 en de ruiten worden verwijderd. Voor een spel met 4 spelers worden alle kaarten gehouden. De deler wordt willekeurig gekozen en gaat na elke hand naar links. De dealer schudt de kaarten en deelt ze één voor één met de klok mee uit aan de spelers. Zodra de handen zijn ontvangen kan het spel beginnen.
Ranglijst
De kaarten worden traditioneel gerangschikt in Gong Zhu. De Azen is de hoogste, gevolgd door Koning, Koningin, Boer, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, en tenslotte 2, de laagste. Er zijn geen troeven in dit spel, dus er is geen enkele kleur die een andere overtreft.
Aan sommige kaarten zijn ook waarden verbonden. De schoppenvrouw is -100 punten waard als ze in een slag wordt gewonnen. De hartenaas is -50 punten waard. De hartenkoning is -40 punten waard. Hartenvrouw is -30 waard. Hartenboer is -20 waard. Harten 10, 9, 8, 7, 6 en 5 zijn -10 punten waard. Harten 4, 3 en 2 zijn niets waard. De ruitenboer is +100 punten waard. Sommige kaarten zijn onder bepaalde omstandigheden punten waard, waardoor de punten voor bepaalde kaarten veranderen. De klaveren 10 is +50 punten waard als het de enige kaart is die door een speler wordt gewonnen die (positief of negatief) punten waard is. Worden andere puntenkaarten gewonnen, dan is de Klaveren 10 niets waard, maar verdubbelt hij alle puntenwaarden van andere kaarten voor die speler. Als een speler alle harten wint, scoort die speler +200 punten. Wordt ook de schoppenvrouw gewonnen, dan krijgt hij +300 punten.
Spelregels
Het spelverloop is standaard voor een trucenspel. De speler met de harten 2 begint het spel, in toekomstige handen begint de speler die eerder de schoppenvrouw won de ronde.
Een speler mag elke kaart uit zijn hand leiden. De speler die de hoogste kaart van de gekozen kleur speelt, wint de slag en leidt de volgende slag. Wanneer kaarten uit slagen worden gewonnen, worden alle kaarten die punten waard zijn open voor de speler gehouden, alle andere kaarten worden op een open stapel naast de speler gelegd.
Kaarten openleggen:
Voor het spel mogen spelers die de hartenaas, schoppenvrouw, ruitenboer en klaveren 10 hebben, deze openleggen om bepaalde voordelen te behalen. Als een kaart wordt opengelegd, verandert dat het aantal punten. De hartenaas maakt alle harten dubbele punten waard. De schoppenvrouw verdubbelt haar puntenwaarde. De ruitenboer wordt ook verdubbeld in waarde. De klaveren 10 verviervoudigt de waarde van de kaarten indien van toepassing of is +100 punten waard.
Wanneer een kaart wordt opengelegd, kan deze niet in de eerste slag worden gebruikt, tenzij het de enige speelbare kaart is. Ook als u de eerste speler bent die de kleur van uw open kaart leidt, kunt u die kaart pas spelen als dat de enige mogelijkheid is.
Scoren
Nadat alle slagen zijn gewonnen kunnen de spelers hun score bepalen. Voor het spel wordt over meerdere handen een lopende score bijgehouden.
Einde van de spel
Het spel eindigt wanneer een speler negatieve 1000 punten bereikt. Deze speler is het "varken" en wordt meestal op een of andere manier in verlegenheid gebracht.